Krem truskawkowy

od ukończenia 2 lat
(również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bezjajecznej)
składniki na 4 porcje 

  • opakowanie tofu naturalnego (20 dag), 30 dag truskawek, 5-6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, pół laski wanilii, sok z cytryny

Serek tofu wyjmij z zalewy, opłucz i starannie osącz. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i osusz (kilka najładniejszych owoców odłóż do dekoracji). Serek rozkrusz dobrze widelcem, zmiksuj z truskawkami i jogurtem naturalnym na gładką masę. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i ostrym nożykiem wyskrob ze środka miąższ. Dopraw nim krem truskawkowy, dodaj cukier i kilka kropli soku z cytryny. Deser udekoruj odłożonymi wcześniej truskawkami. Podawaj schłodzony.

Sznycle z tymiankiem

powyżej roku,
składniki na 4 porcje 

  • opakowanie tofu naturalnego (20 dag), jajko, 5-6 łyżek tartej bułki,  3-4 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżki śmietany 18 proc., tymianek (suszony lub świeży), 2 łyżki oleju do smażenia

Kostkę tofu osącz z zalewy, opłucz w bieżącej zimnej wodzie, osusz i przekrój w poprzek na 4 równe plastry. Skrop je obficie z obu stron sosem sojowym i oprósz tymiankiem. Na talerzyk wbij jajko i roztrzep je starannie z dodatkiem śmietany. Na drugi talerzyk wsyp tartą bułkę. Plastry tofu zanurzaj najpierw w jajku, a następnie obtaczaj w tartej bułce. Na patelni rozgrzej dobrze olej. Włóż sznycle i usmaż je na rumiano z obu stron. Kotleciki podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym oraz porcją warzyw sezonowych.

Grzanki serowe

powyżej roku
(również dla dzieci na diecie bezjajecznej i bezmlecznej),  
składniki na 4 porcje 

  • opakowanie tofu naturalnego (20 dag), 4 kromki chleba tostowego, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2-3 łyżki keczupu, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki masła, łyżeczka majonezu, bazylia, marynowany zielony pieprz

Tofu przekrój na 4 plastry, skrop sosem sojowym. Z pieczywa odetnij skórkę i opiecz je w tosterze (lub na suchej patelni) na jasnozłoty kolor. Kromki natrzyj czosnkiem, posyp bazylią i ułóż na blasze. Na wierzchu połóż plastry tofu. Posmaruj je keczupem, posyp wiórkami masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiecz przez 10 minut. Udekoruj rysunkiem z keczupu, majonezu i ziarenek pieprzu.

Kolorowe szaszłyki

powyżej roku
(również dla dzieci na diecie bezglutenowej, bezjajecznej i bezmlecznej), składniki na 4 porcje 

Zobacz także:

  • serek tofu (20 dag), żółta papryka, mała cukinia, 5-6 pomidorków koktajlowych, 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, 1-2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie

Tofu pokrój w kostkę, włóż do misy, skrop marynatą (oliwa, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła) i wymieszaj. Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w plasterki. Na patyczki nabijaj na przemian tofu, paprykę, cukinię i pomidorki. Szaszłyki ułóż na blasze, posmaruj marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 20 minut. W czasie pieczenia obróć szaszłyki i posmaruj marynatą. Podawaj z ryżem lub kaszą kuskus.