Kurczak w potrawce ryżowej z owocami

od 1. urodzin

również dla dzieci na diecie bezglutenowej, bez mleka i jajek
składniki na 4 porcje

  • 4 podudzia kurczęce (tzw. pałki)
  • mała cebula
  • szklanka ryżu
  • 2-3 morele
  • winne jabłko
  • 2 szklanki rosołu domowego
  • łyżeczka rodzynek
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

1. Udka kurczaka umyj, oczyść i osusz. Obierz i posiekaj cebulę. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, włóż udka kurczaka i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Pod koniec dodaj drobno pokrojoną cebulę i poczekaj aż się zeszkli.
2. Ryż opłucz na sitku. Następnie osącz go i dodaj do kurczaka. Smaż mieszając przez 3-4 minuty, aż ryż będzie szklisty. Następnie wlej 2 szklanki gorącego rosołu. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn
3. Umyj owoce i rodzynki. Z jabłka usuń gniazdo nasienne, a z moreli - pestki. Owoce pokrój na małe cząstki, ułóż na wierzchu potrawki, posyp rodzynkami i skrop sokiem cytrynowym.

Szaszłyki z jogurtowym dipem

od 2 . urodzin

również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez jajek
składniki na 4 porcje

  • 40 dag filetów z piersi kurczaka
  • na marynatę: starta cebula
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka suszonej mięty
  • sok z 1 cytryny
  • 5-6 łyżek oleju sojowego
  • na dip: 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • pomidor
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

1. Piersi kurczaka pokrój na paski. Kawałki mięsa wymieszaj z marynatą i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
2. Paski mięsa nabij na patyczki i skręcić spiralnie. Ułóż na blasze i piecz na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
3. Dip jogurtowy: Zmiksuj jogurt z serkiem oraz pomidorem. Dopraw przeciśniętym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.

Pasztet z kurczaka

od 1. urodzin

składniki na 6 porcji

  • kurczak (ok.1 kg)
  • 4 jajka
  • 10 dag zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • czerstwa kajzerka
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • sól kamienna,
  • biały pieprz
  • masło i tarta bułka do formy

1. Kurczaka umyj, oczyść, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Następnie usuń z niego skórę i delikatnie oddziel mięso od kości, a potem pokrój je na kawałki.
2. Kajzerkę namocz w śmietance. Żółtka oddziel od białek. Do mięsa dodaj namoczoną bułkę wraz ze śmietanką oraz żółtka. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj kaszę mannę, opłukany zielony groszek oraz ubite na sztywną pianę białka. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.
3. Formę keksową wysmaruj masłem, posyp tartą bułką. Przygotowaną blaszkę napełnij masą do 2/3 wysokości. Przykryj kawałkiem pergaminu. Wstaw do większego naczynia z gorącą wodą. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kurze kąski po chińsku

od 1. urodzin

również dla dzieci na diecie bezglutenowej, bez mleka i jajek
składniki na 4 porcje

Zobacz także:

  • pół kurczaka
  • marchew
  • 2 kolorowe papryki
  • 2 cebule dymki
  • 5 dag makaronu sojowego
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • mielona kolendra i papryka
  • sól kamienna

1. Makaron sojowy połam, włóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw do napęcznienia (na 10 minut).
2.
Kurczaka umyj, oczyść, delikatnie wyjmij kości i zdejmij skórę. Mięso pokrój w paseczki.
3.
Cebulę pokrój w piórka, a marchew i paprykę w zapałkę.
4.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Ułóż kurczaka i zarumień go ze wszystkich stron. Dodaj cebulę, marchew i paprykę. Smaż, mieszając przez około 5 minut (aż warzywa zmiękną). Oprósz szczyptą mielonej kolendry, papryki, soli i pieprzu. Podlej 2-3 łyżkami wody i duś przez 5 minut na małym ogniu.
5. Makaron odcedź, dodaj do kurczaka, delikatnie wymieszaj i przez chwilę razem podgrzewaj.