Hamburger to ulubione danie wielu z nas. Możemy go dostać szybko, jest przy tym sycący i nie ukrywajmy – często bardzo pyszny. W produkcie takim, szczególnie dostępnym w popularnych sieciach fast foodów znajdziemy ogromne ilości kalorii, a przede wszystkim tłuszczu. Hamburger z sieciówki zawiera tłuszcze nasycone, które przyspieszają powstawanie choroby miażdżycowej, a także cukry proste (mające bezpośredni wpływ na otyłość) i sód zwiększający nadciśnienie.

W przydrożnych budkach mięso jest nieznanego pochodzenia, a przez to, że jest mielone może być w nim wszystko. Bywa, że jest wielokrotnie odgrzewane co powoduje uwalnianie się z tłuszczu szkodliwych substancji rakotwórczych.
Dużym minusem takich hamburgerów są też nafaszerowane chemią pszenne bułki z bardzo długim terminem przydatności do spożycia.

Jak zjeść zdrowego hamburgera? Najlepiej przyrządzić go samodzielnie. Możemy skorzystać z tego przepisu.
W takim hamburgerze warto zamiast pszennej bułki postawić na tę wieloziarnistą. Dodatek dużej ilości warzyw sprawi, że będzie on bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zamiast kupnego ketchupu przyrządź własny – pyszny i zdrowy lub sos czosnkowy.