Składniki na 12 porcji

CIASTO: 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki kakao 
  • jajko

MASA SEROWA: 

  • 1/2 kg zmielonego tłustego białego sera 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Ciasto: mąkę wymieszać z solą, cukrem i kakao, na środku zrobić dołek. Pokroić zimne masło, włożyć do dołka, dodać jajko i 3 łyżki letniej wody. Posiekać nożem. Gdy utworzą się grudki, zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
Rozwałkować cienko ciasto między dwiema warstwami papieru i wyłożyć do natłuszczonej tortownicy, tworząc wysoki brzeg.

Masa serowa: ser zmiksować z cukrem, mąką ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny. Czekoladę posiekać. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladą. Dodać do masy serowej, wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto zostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Wyjąć i ostudzić.