Czekolada - nie tylko cukier i tłuszcz

Czekolada powstaje w wyniku przetwarzania i oddzielania części ziaren kakaowca i oraz procesu ponownego ich mieszania. Ziarna kakaowca to strąki wewnątrz dużych owoców, które są zbierane, fermentowane, suszone i prażone. Uprażone ziarna poddaje się mieleniu, w wyniku którego powstaje bezalkoholowa masa zwana likierem czekoladowym. Po wyekstrahowaniu z niej tłuszczu, otrzymuje się masło kakowe. Natomiast proszek kakaowy jest tym, co otrzymuje się z likieru bez masła po wysuszeniu i zmieleniu. Czekoladę otrzymuje się w wyniku topienia proszku kakaowego, masła kakaowego oraz dodania substancji słodzącej i następnie przelaniu masy do foremki.

W XIX wieku, podczas rewolucji przemysłowej w Europie, holenderski chemik wynalazł prasę do kakao. Wówczas zaczęło ono być przetwarzane na stałą formę czekolady, którą znamy do dziś. Popularność czekolady rosła na długo przed tym, zanim zaczęła być uznawana za źródło euforii, energii i szczęścia. Co takiego wyjątkowego kryje więc w sobie czekolada?

7 magicznych składników czekolady, które wpływają pozytywnie na nasz nastrój i ciało, znajdziesz w galerii!

PRZECZYTAJ TEŻ:

Powiedz, jaką czekoladę lubisz, a powiemy Ci jaką masz osobowość! [ZABAWNY PSYCHOTEST]

Czekoladowe owsianki - pyszne przepisy na pożywne i słodkie śniadania

ŁADUNEK GLIKEMICZNY POSIŁKÓW - jak to obliczyć?