Domowe tiramisu

składniki na 4 porcje

  • 40 dag serka mascarpone (lub tłustego serka śmietankowego)
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 3-4 łyżki startej czekolady mlecznej
  • 15 dag podłużnych biszkoptów
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki kakao na mleku posłodzonego i ostudzonego

1. Czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki i roztop w gorącej kąpieli (wstaw do większego naczynia z wodą sięgającą do 3/4 wysokości miseczki z czekoladą). Ostudź.
2. Mascarpone zmiksuj z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, a następnie wymieszaj z roztopioną czekoladą.
3. Połowę biszkoptów ułóż na dnie płaskiej formy i nasącz ostudzonym kakao. Rozsmaruj na nich połowę czekoladowego kremu. Ułóż na nim pozostałe biszkopty, nasącz je kakao i przykryj resztą kremu. Wierzch tiramisu posyp startą czekoladą.
4. Schłódź w lodówce przez 2-3 godziny.

Naleśniki z bananami

składniki na 4 porcje (8 sztuk)

  • 10 dag mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 dag czekolady deserowej
  • łyżka kakao
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 
  • łyżka cukru 
  • łyżeczka soku z cytryny
  • cynamon
  • olej do smażenia

1. Do wysokiego naczynia przesiej mąkę i kakao. Wlej mleko rozkłócone z jajkami i zmiksuj na gładkie ciasto.
2. Czekoladę połam, włóż do miseczki, roztop w gorącej kąpieli wodnej (patrz: przepis na tiramisu). Ostudź i dodaj do ciasta. Odstaw na 30 minut, żeby mąka napęczniała.
3. Patelnię o średnicy ok. 18 cm posmaruj olejem. Wymieszaj ponownie ciasto i usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
4. Śmietankę ubij z cukrem i sokiem cytrynowym. Banany pokrój na plasterki, oprósz cynamonem i podsmaż na suchej patelni, aż się lekko przyrumienią.
5. Naleśniki posmaruj śmietaną, obłóż banami, złóż i podawaj.

Mole z indyka

również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bezjajecznej,
składniki na 3 porcje

  • 30 dag filetu z piersi indyka
  • marchewka
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka sezamu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kolendra
  • cynamon
  • goździki
  • chili

1. Mięso pokrój w paski i włóż do garnka z marchewką, cebulą i czosnkiem. Zalej wodą tak, by składniki były tylko przykryte.
2. Ugotuj mięso i jarzyny pod przykryciem (ok. 20 minut).
3. Mięso wyjmij, a do wywaru z jarzynami włóż obrane ze skórki pomidory, obrane i posiekane migdały i rodzynki. Zmiksuj.
4. Włóż czekoladę i doprowadź sos do wrzenia. Dopraw kolendrą, szczyptą zmielonych goździków, cynamonu i chili.
5. Do sosu włóż kawałki indyka i gotuj razem na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Posyp uprażonym na suchej patelni ziarnem sezamu. Podawaj z ryżem.

Zobacz także:

Mus czekoladowy

równiez dla dzieci na diecie bezglutenowej,
składniki na 8 porcji

  • 20 dag czekolady deserowej
  • łyżka cukru waniliowego
  • 10 dag czekolady białej
  • 1,5 szklanki kremówki
  • 3 łyżki żelatyny

1. Żelatynę rozpuść w 6-7 łyżkach wrzątku, odstaw do ostudzenia. Czekoladę ciemną i białą połam, włóż do miseczek, roztop w kąpieli wodnej (patrz: przepis na tiramisu) i ostudź.
2. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Nie przerywając ubijania dodaj stopniowo żelatynę. 1/3 ubitej śmietany wymieszaj z roztopioną białą czekoladą. Resztę ubitej śmietany wymieszaj delikatnie z ciemną czekoladą.
3. Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą. Na dno wlej połowę ciemnej masy i wstaw do lodówki. Gdy masa stężeje, wlej na nią warstwę białej masy. A gdy ta stężeje, wlej resztę masy ciemnej. Mus schładzaj w lodówce co najmniej 3-4 godziny.
4. Przed podaniem mus wyłóż na talerz, usuń folię i pokrój.