Prawdziwy miód: jakie są jego zalety?

Prawdziwy złocisty, pełen słodyczy miód to nie tylko pyszny przysmak, ale także źródło cennych dla zdrowia składników. Powszechnie wiadomo, że poprawia odporność, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, wzmacnia serce, wspomaga regenerację wątroby, koi nerwy oraz dostarcza niezbędnych dla zdrowia mikro- i makroelementów, takich jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy. Każdy naturalny miód zawiera bowiem substancje o prozdrowotnych właściwościach. Pamiętajmy jednak, że tylko prawdziwy miód wykazuje dobroczynne oddziaływanie na organizm człowieka.

W prawdziwym miodzie znaleźć możemy substancje antybiotyczne, takie jak lizozym, inhibina, czy apidacyna, które odpowiadają za jego właściwości antybakteryjne. Dodatkowo zawiera on ogromne ilości witamin, przede wszystkim A, B1, B2, B6, B12, C. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Naturalny miód bogaty będzie też w mikro i makroelementy, takie jak:

  •  potas,
  •  chlor,
  •  fosfor,
  •  magnez,
  •  wapń,
  •  żelazo,
  •  molibden,
  •  mangan,
  •  kobalt.

Najpopularniejsze rodzaje miodu

Miód lipowy jest jedną z najbardziej lubianych odmian miodu. Swoją popularność zawdzięcza charakterystycznemu aromatowi pochodzącemu z kwiatów lipy. W smaku jest przyjemnie słodki i jednocześnie delikatnie piekący, co przysparza mu wielu fanów także wśród wielbicieli bardziej wyrafinowanych smaków. Co ciekawe, jego kolor nie jest zawsze taki sam i może znacznie różnić się w zależności od regionu, z którego pochodzi. Najczęściej przyjmuje barwy od jasnozielonego po bursztynowy. Dzięki zawartości olejku eterycznego miód ten wykazuje działanie napotne, wykrztuśne i antyseptyczne – przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a do tego obniża gorączkę. Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia odporność i zmniejsza częstotliwość zapadania na infekcje. Olejek lipowy ma ponadto kojące działanie na układ nerwowy, łagodzi napięcia, ma pozytywny wpływ na koncentrację, a częste spożywanie miodu lipowego redukuje problem bezsenności i obniża poziom codziennego stresu.

Miód wielokwiatowy jest szczególnie często polecany dla alergików, ponieważ łagodzi objawy astmy oskrzelowej atopowej (alergennej) i kataru siennego. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości fruktozy i glukozy korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego. Bogactwo cukrów prostych oraz niezwykle różnorodny skład chemiczny sprawiają, że prawdziwy miód wielokwiatowy może okazać się bardzo pomocny zarówno w stanach fizycznego, jak i psychicznego wyczerpania organizmu. Wiele osób uwielbia też jego niepowtarzalny, kwiatowy smak i aromat.

Miód rzepakowy to prawdziwa bomba energetyczna. Duża zawartość cukrów prostych sprawia, że jest on doskonałym sposobem na szybką regenerację sił. Poza tym wzmacnia układ krwionośny oraz moczowy, a także poprawia odporność i przynosi ulgę w alergiach i nieżytach dróg oddechowych. Naturalny miód rzepakowy ma kremową konsystencję i wyrazisty aromat kwiatów rzepaku.

Zobacz także:

Miód gryczany wyróżnia się przede wszystkim swoim niepowtarzalnym piekąco-słodkim smakiem i ciemną barwą. Jego intensywny ziołowy aromat pochodzi z kwiatów gryki. Należy do najzdrowszych miodów, ponieważ odtruwa wątrobę, wspomagając usuwanie toksyn z organizmu, wykazuje wysoką antybiotyczność i wspomaga leczenie niedokrwistości. Dodatkowo ułatwia wchłanianie witaminy C oraz zawiera duże ilości magnezu.

Niezwykłe miody z dodatkami

Prawdziwy miód może zaskoczyć nas nie tylko swoją jakością i aromatem, ale też bogactwem smakowych odmian. Naturalny miód wzbogacony przyprawami lub liofilizowanymi owocami to propozycja dla osób, które cenią sobie wysoką jakość i lubią kulinarne eksperymenty. Wśród owocowych, korzennych lub wytrawnych smaków każda z nas znajdzie coś dla siebie. Naturalny miód smakowy ze sprawdzonej pasieki to doskonały dodatek do dietetycznych deserów lub słodkich śniadań.

Do najbardziej niezwykłych miodów należy ten ze szczyptą niebieskich alg morskich. Niewielki dodatek spiruliny sprawia, że nabiera on przepięknego niebieskiego koloru, nie tracąc przy tym pysznego słodkiego smaku. Dzięki bajecznej barwie miód ten świetnie sprawdza się do ozdabiania deserów.

Miód z dodatkiem liofilizowanych truskawek to przysmak, który smakuje wyśmienicie przez cały rok. Najbardziej lubią go dzieci, bo jest delikatny w smaku i pysznie owocowy. Zawiera bogactwo minerałów i witamin ( A, B1, B2, B3, B6, C, E oraz kwas foliowy ), dzięki czemu doskonale uzupełnia dietę o niezbędne składniki. Wzmacnia odporność oraz pomaga regulować pracę układu trawiennego.

Miód z pomarańczą i goździkiem o cytrusowo-korzennym smaku sprawdzi się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty, grzanego wina lub do wody. To wyjątkowo smaczny „koktajl” witaminowy, która zawiera witaminę C, beta-karoten i witaminy z grupy B, a także błonnik i flawonoidy. Dzięki procesowi liofilizacji rokitnik zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Miód ma lekko kwaskowaty, głęboki smak i piękny, pomarańczowy kolor owoców rokitnika.

Jak wybrać dobry miód?

Właściwości prozdrowotne miodu były dobrze znane już naszym prababciom. Niestety współcześnie nietrudno natknąć się na tzw. sztuczny miód, który pozbawiony jest witamin i minerałów, jakie znaleźć możemy w prawdziwym miodzie. Po czym możemy więc poznać, że wybrany przez nas produkt jest najwyższej jakości? Przede wszystkim tylko naturalny miód ulega zjawisku krystalizacji.

Krystalizacja miodu to proces, którego przebieg zależny jest od gatunku i zachodzić może w okresie od tygodnia do roku od miodobrania. Polega on na pojawianiu się kryształków, w wyniku czego miód gęstnieje . Aby przywrócić płynną postać miodu, wystarczy delikatnie go podgrzać, pamiętając, by nie przekroczyć temperatury 40 st. C., powyżej której traci swoje prozdrowotne właściwości. Niestety na półkach w sklepie często dostępny jest tylko płynny miód. Wówczas nie mamy więc pewności, czy nie zawiera on sztucznych dodatków oraz czy nie był wcześniej zbyt mocno podgrzany. Skąd zatem możemy mieć pewność, że produkt, po który sięgamy to prawdziwy miód?

Prawdziwy miód: gdzie kupić?

Kupując miód w sklepie warto pokusić się o analizę etykiety produktu. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub słodziki, a także sztuczne barwniki i inne nieznane składniki to dowód na to, że trzymasz w rękach tzw. sztuczny miód, czyli właściwie syrop cukrowy, który poza słodkim smakiem jest pozbawiony walorów zdrowotnych. Powinniśmy także unikać produktów niewiadomego pochodzenia, na których etykiecie znajdziemy takie oznaczenia jak „mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE”. Jeśli zatem zależy nam na zakupieniu prawdziwego miodu, najlepiej udać się do lokalnych pszczelarzy lub dobrze ocenianych firm pszczelarskich, które sprzedają swoje produkty w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet.