Sucha, przetłuszczająca się, naczynkowa, wiotka... Okazuje się, że za problemy ze skórą bardzo często winę ponosi nieodpowiednia dieta. Pozbawiona witamin i mikroelementów powoduje zaburzenie prawidłowego funkcjonowania i odnowy skóry. Dietetycy podkreślają, że codzienne menu powinno być różnorodne. Większości z nas jednak trudno z wielu względów skomponować taki jadłospis, by zaspokajał wszystkie potrzeby organizmu. Z pomocą przychodzi nam właśnie skóra, która pokazuje, czego jej w danym momencie potrzeba. Warto wsłuchać się w te sygnały, bo nagrodą będzie skóra zdrowa, gładka, jędrna, odporna na niszczące działanie wolnych rodników. Długo zachowa młody wygląd.

GDY STAŁA SIĘ WIOTKA I PRZESUSZONA

W twojej diecie za mało jest witaminy E i NNKT

Witamina E, zwana też witaminą młodości i płodności, uważana jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Wraz z jedno- i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT) chroni komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych i witaminy E mogą być wzbogacone w nie produkty do smarowania pieczywa. Bez nich skóra szybko traci jędrność, przesusza się, pojawiają się zmarszczki.

Dieta dla ciebie

Wzbogać swoje menu w oleje roślinne z pierwszego tłoczenia (tzw. nierafinowane), produkty typu Flora, kiełki słonecznika i ziarna, zielone warzywa. Jedz orzechy i ryby, zwłaszcza morskie.

Zobacz także:

GDY JEST BLADA I ZMĘCZONA

Może to znaczyć, że jesz zbyt mało kwasu foliowego

Okazuje się, że kwas foliowy, zwany też folacyną lub witaminą B 9, jest potrzebny nie tylko kobietom w ciąży. Uczestniczy on w wielu procesach w organizmie, zaczynając od prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, na powstawaniu czerwonych krwinek kończąc. Ma działanie antyanemiczne, więc brak kwasu powoduje niezdrowy, blady koloryt cery. Dodatkowo folacyna uczestniczy w podziale komórkowym, co oznacza, że ma bezpośredni wpływ na powstawanie komórek skóry i jej odnowę. Tymczasem ostatnie badania dowiodły, że większość z nas ma w organizmie zbyt mało witaminy B9.

Dieta dla ciebie

Bogate w kwas foliowy są zwłaszcza zielone warzywa, np. szpinak, kapusta, szparagi, zielona fasolka szparagowa, brukselka czy bób. W twoim menu nie powinno też zabraknąć soku pomarańczowego oraz produktów odzwierzęcych, czyli jajek, mleka krowiego i wątróbki.

GDY ROBIĄ CI SIĘ ZAJADY

W ten sposób może się objawiać brak witaminy B2

Jej zbyt mała ilość w diecie wpływa też na stan paznokci, które stają się słabe, kruche i łatwo pękają. Przy długotrwałym niedoborze witaminy B2 (ryboflawiny) pojawiają się stany zapalne skóry i łojotok. Witamina B2 gra ważną rolę nie tylko w prawidłowym funkcjonowaniu skóry, ale także uczestniczy we wzmacnianiu odporności organizmu i pomaga nam zachować szczupłą sylwetkę, wspomagając m.in. rozkład tłuszczów i węglowodanów. Poprawia również stan zmęczonych oczu, o czym warto pamiętać, pracując przy komputerze.

Dieta dla ciebie

Jeśli chcesz dostarczyć organizmowi witaminy B2, jedz mięso (zwłaszcza wątróbkę), jaja i nabiał, a szczególnie sery twarogowe i żółte długodojrzewające. Dobrym źródłem są też kasza jaglana, banany i szpinak.

GDY MASZ SKŁONNOŚĆ DO PAJĄCZKÓW

W twoim menu może być zbyt mało witamin C i K

Witamina C (kwas askorbinowy) jest jedną z najważniejszych w organizmie. Działa naprawdę wszechstronnie. Bierze udział m.in. w tworzeniu kolagenu i karnityny, zapewniając nam jędrną, młodą i sprężystą skórę. Dodatkowo przyspiesza procesy gojenia i zrastania się kości. Zapobiega powstawaniu trądzika i krostek. Witamina C chroni także witaminę E i wzmacnia jej zdolność do niszczenia wolnych rodników. Dzięki udziałowi we wchłanianiu się żelaza kwas askorbinowy zapobiega anemii i chorobliwej bladości skóry. Działa też bakteriobójczo i bakteriostatycznie, dzięki czemu chroni organizm i skórę przed bakteriami oraz wirusami. Jej niedobór powoduje osłabienie naczyń włosowatych i skłonność do powstawania rozszerzonych naczynek, ich pękania i tworzenia się wybroczyn. Jednym z objawów braku witaminy C jest także opuchlizna i krwawienie dziąseł.

Uszczelniająco na naczynia krwionośne wpływa też witamina K, której niedobór może powodować problemy z krzepliwością krwi i krwotoki. Substancja ta ma też duże właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dzięki wzajemnemu uzupełnianiu się i wzmacnianiu działania witaminy C i K zapobiegają powstawaniu pajączków i rozwojowi cery naczynkowej.

Dieta dla ciebie

Obie witaminy obecne są w zielonych częściach warzyw, zwłaszcza w liściach. Witaminę C znajdziesz też w kwaśnych owocach, brokułach, papryce i kiwi.

GDY PRZETŁUSZCZAJĄ SIĘ SKÓRA I WŁOSY

Często to wynik niedoboru witaminy B1 i miedzi

Teoretycznie trudno doprowadzić do niedoboru witaminy B1 (tiaminy). Współczesny tryb życia powoduje jednak, że to, co niemożliwe kiedyś, zaczyna się spełniać. Wrogiem witaminy B1 są: alkohol (niszczy ją), tabletki antykoncepcyjne, stres, picie dużych ilości kawy i herbaty (powodują jej wypłukiwanie). Niedobór tiaminy wywołuje łojotok skóry i problemy z odnową naskórka. Z kolei miedź, pierwiastek śladowy, wpływa nie tylko na to, że skóra głowy jest zdrowa, ale też decyduje o wyglądzie włosów. Niedobór miedzi sprawia, że pasma tracą kolor, zaczynają się skręcać i puszyć, stają się słabe i łamliwe. Brak tego mikropierwiastka podobnie negatywnie oddziałuje na wygląd paznokci. Zarówno witamina B 1, jak i miedź są też odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Dieta dla ciebie

Głównym źródłem zarówno witaminy B1, jak i miedzi są wątróbka, kasza gryczana, ziarna zbóż. Witaminę B1 znajdziesz też w porach i kalafiorze.

GDY WYPRYSKI TRUDNO SIĘ GOJĄ

To znak, że brakuje ci witaminy A

Jest to jeden z tych składników, które wpływają na bardzo wiele procesów bezpośrednio związanych ze skórą. Witamina A wygładza ją i ujędrnia, zwalcza wolne rodniki, zapewniając zdrowy wygląd naskórka i włosów. Poprawia też nawilżenie: dzięki niej skóra staje się miękka, delikatna i ma równy, zdrowy koloryt. Niedobór witaminy A objawia się rogowaceniem skóry, powstawaniem trudno gojących się zmian, nadmierną szorstkością i suchością naskórka (oraz gałek ocznych). Może też powodować osłabienie włosów i ich nasilone wypadanie.

Dieta dla ciebie

Menu powinno być bogate w wątróbkę, masło, śmietanę i żółte sery. Dobrym źródłem beta-karotenu, więc formy witaminy A, są też czerwone, pomarańczowe warzywa i owoce oraz pestki dyni.