Czarny czosnek – właściwości i zastosowanie

Czarny czosnek to naturalny antybiotyk i superfood. Pochodzi z kuchni koreańskiej, gdzie dodawany jest do sosów i sałatek. Nic zresztą dziwnego, że właśnie w potrawach azjatyckich znalazł szczególne zastosowanie, bo znakomicie komponuje się z owocami morza, kolendrą i sezamem. Koreańczycy i Tajowie uważają, że regularne spożywanie czarnego czosnku sprzyja długowieczności i działa przeciwnowotworowo.

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy czarny czosnek jest inną odmianą białego. Otóż niekoniecznie. Barwa tego składnika to efekt wielodniowej fermentacji "zwykłego" czosnku. Początkowo białe, jędrne ząbki, z czasem miękną, robią się granatowoczarne i nabierają kleistej konsystencji.  Za takie właściwości odpowiada melanoidyna, czyli składnik wytwarzający się wówczas z cukrów.
 
Czarny czosnek jest wszechstronnym produktem, który całościowo wzmacnia organizm. Jest cennym źródłem wielu mikroelementów, takich jak magnez, żelazo, cynk, wapń czy potas. Zawiera ponadto tiaminy oraz bardzo ceniony, wpływający na odporność kwas askorbinowy.Natomiast zawarta w ząbkach garcylina skutecznie wpływa na drogi moczowe, działając zapobiegawczo przeciw infekcjom. Jest również alternatywnym remedium w przypadku biegunek bakteryjnych czy gruźlicy.

Oprócz tych znakomitych właściwości prozdrowotnych, taki fermentowany czosnek znakomicie smakuje. Przede wszystkim, nie jest ostry. Jego smak jest raczej słodkawy, a niekiedy kwaskowaty. Niektórym przywodzi na myśl smak octu balsamicznego. A co z zapachem? Pachnie podobnie jak czosnek grillowany lub pieczony.

Zastosowanie czarnego czosnku:

  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze (dlatego określany jest mianem "naturalnego antybiotyku"),
  • zapobieganie miażdżycy (dzięki obecności aminokwasu allaicyny i wspomnianej garcyliny),
  • obniżanie ciśnienia krwi (ze względu na wysoką zawartość magnezu),
  • wzmocnienie odporności w okresie grypowym,
  • redukowanie objawów dławicy piersiowej,
  • poprawienie stanu skóry, włosów i paznokci (dzięki zawartości siarki, wchodzącej w skład metioniny i cysteiny),
  • urozmaicanie domowych dań.

A jeśli chodzi o przeciwwskazania? W zasadzie nie występują.

To Cię zainteresuje: 5 polskich superfoods, dla których warto stracić głowę [RADZI DIETETYK]

Jak zrobić czarny czosnek?

Jak zrobić fermentowany czosnek w zaciszu własnego domu? Nie jest to przesadnie skomplikowane, choć wymaga to ogromnych pokładów cierpliwości, no i dużo samozaparcia.  Do żaroodpornego naczynia należy włożyć nieobrane główki czosnku (w całości). Szczelnie owiń to naczynie w folię aluminiową. Ten krok jest bardzo ważny, bo dzięki temu podczas fermentacji do czosnku nie wnikną niepożądane bakterie, a zarazem nie będzie ulatniać się aromat. Następnie włóż naczynie z czosnkiem do piekarnika rozgrzanego do 60 °C.

Zobacz także:

Teraz pozostaje tylko czekać... 40 dni. Właśnie tyle czasu potrzeba na fermentację w odpowiednich warunkach termicznych. Niestety przez ponad miesiąc piekarnik będzie wyłączony z użytku, a dodatkowo stale trzeba dbać o zapewnienie odpowiedniej temperatury wewnątrz, co generuje duże zużycie energii elektrycznej. Jeśli więc już decydujesz się na stworzenie czarnego czosnku domowymi metodami, najlepiej naraz włóż do naczynia tyle główek czosnku, ile dasz radę.

Oczywiście w grę wchodzi także zakupienie już gotowych sfermentowanych ząbków czosnku. Z tym, że takie produkty bardzo trudno jest dostać stacjonarnie. Nie zawodzą jednak sklepy online.

Czarny czosnek może także występować pod inną postacią. Otrzymuje się z niego na przykład wygodne w użyciu tabletki, suplementy diety, które dostępne w aptekach stacjonarnych i online. Pojedyncza kapsułka zawiera około 250 g ekstraktu z czarnego czosnku. Jest to znakomita opcja dla osób, które z rożnych względów nie chcą przyjmować czosnku w tradycyjnej postaci, bo na przykład nie odpowiada im smak tego składnika.

Czarny czosnek – opinie

Pojawiają się różne opinie na temat tego składnika. Niektórzy są zaciekawieni taką "nowinką" kulinarną, a inni chwalą jej smak i właściwości zdrowotne. Oto streszczenie przykładowych opinii znalezionych w sieci:

  • Nie słyszałam nigdy o takim rodzaju czosnku, ale muszę wypróbować, bo lubię takie nowości z rożnych kuchni świata. Jeśli naprawdę jest on tak zdrowy, jak mówią, to chętnie bym spróbowała. Choć oczywiście nie spotkałam się z czarnym czosnkiem w naszych polskich sklepach. Może kiedyś się to zmieni?
     
  • Ja nie stosowałam i mnie do tego nie ciągnie, ale może ktoś mógłby zamówić w sieci i skosztować, a potem podzielić się opinią? Z tego, co widzę, ceny są do przeżycia.
     
  • Sama często korzystałam z czarnego czosnku podczas przygotowywania potraw z kuchni azjatyckiej. W smaku taki sfermentowany czosnek jest delikatny, lekko słodkawy. Ale jeśli chodzi o zapach, to wyczuwam nuty suszonych śliwek, grzybów i wanilii. Zupełnie inaczej niż przy białym czosnku, który znamy. Z tego, co wiem, ciężko dostać czarny czosnek w sklepach stacjonarnych, a w tych ze zdrową żywnością nie patrzyłam, ale opinie o cenach są różne.
     
  • Mogę polecić pastę z czarnego czosnku, która idealnie sprawdza się do przystawek,. Wystarczy posmarować nią jakieś dobre pieczywko i wszyscy goście zadowoleni. Niedawno też skusiłam się na suplement diety.

Przeczytaj także: Nasiona chia: dlaczego powinny się znaleźć w Twojej diecie?

Czarny czosnek – przepis

Czarny czosnek można wykorzystywać na różne sposoby. Niektórzy smakosze smarują nim grzanki, a inni dodają do marynat grillowych. Jego smak różni się nieznacznie w zależności od momentu dodania go do potrawy.

Fermentowany czosnek ma słodki, bardzo charakterystyczny waniliowo-śliwkowy posmak i aromat. Które przepisy zasługują na szczególną uwagę?

1. Trattore z indykiem z czarnym czosnkiem

Potrzebna będzie pierś z indyka, włoski makaron typu Trattore, oliwa z oliwek, 4 suszone pomidory w zalewie oliwnej oraz główka czarnego czosnku.

Mięso  pokrój na plastry, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek z posiekanym czarnym czosnkiem i suszonymi pomidorami. W tym czasie ugotuj makaron, najlepiej na sposób al dente. Gdy pierś z indyka się zarumieni, dodaj na patelnię makaron i wymieszaj całość. Opcjonalnie możesz podawać danie z serem pleśniowym typu Camembert lub Blue.

2. Aioli z nerkowcami i czarnym czosnkiem 

To danie jest nieco bardziej czasochłonne, ale równie smakowite. Przygotuj 3/4 szklanki orzechów nerkowca, oliwę z oliwek, sok z cytryny i 6-8 ząbków czosnku czarnego. Do tego, nieobowiązkowo, możesz jeszcze włączyć 2 łyżki płatków drożdżowych oraz pół łyżeczki kuminu.

Namocz nerkowce we wrzącej wodzie i trzymaj przez około godzinę, do ich zmięknięcia. Odcedź, a następnie dodaj orzechy do blendera, razem z resztą składników. Zmiksuj na gładką masę. Płatki drożdżowe oraz kminek dodaj dla nieco orientalnego charakteru dania.

Czarny czosnek – uprawa

Większość czarnego czosnku dostępnego w Stanach i Europie to produkcja amerykańskiej  firmy. Także brytyjskie przedsiębiorstwa agrarne specjalizują się w wytwarzaniu tego produktu, choć zdecydowany prym na świecie wiodą w tym zakresie kraje Azji Południowo-Wschodniej. To właśnie tam doskonali się technikę uprawiania, która jest kopiowana w państwach zachodnich. 

Czarny czosnek – cena

Ekologiczny czosnek fermentowany kosztuje około 20-30 złotych za 80 g. Czy to dużo? Zależy od podejścia. Dla wielu osób taki wydatek to po prostu inwestycja w zdrowie i w produkt, który trudno jest uzyskać metodami domowymi. Taka cena może odstraszać tylko wtedy, gdy porównamy ją z kosztem zakupu "zwykłego" czosnku. Ale trzeba pamiętać, że są to dwa odrębne komponenty, nawet jeśli mają tę samą postać wyjściową.

Alternatywą są jeszcze suplementy diety, które w skoncentrowanej postaci dostarczają tych samych składników, ale kosztują mniej, przeliczając na dzienne spożycie. Wystarczające na miesiąc codziennego dawkowania opakowanie czarnego czosnku to koszt około 20 złotych.

Przeczytaj także: Cassava: nowy superfood z Brazylii