• 4 udka kurczaka
  • 75 dag ziemniaków
  • 10 dag małych cebulek
  • 3 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka

Ziemniaki wyszorować, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, obrać i pokroić w plastry.
Cebulki obrać. Z 2 cytryn wycisnąć sok. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Rozmaryn opłukać.
Udka umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć udka, zdjąć, oprószyć papryką. Następnie każde ułożyć na oddzielnym kawałku folii aluminiowej.
Resztę oleju rozgrzać na patelni, włożyć ziemniaki, cebulki, czosnek i rozmaryn, smażyć 5 minut.
Rozłożyć na udkach, skropić sokiem z cytryn i zawinąć w folię. Piec 30 minut w temp. 200°C.
Pozostałą cytrynę pokroić w plasterki i dodać do dania na 5 minut przed końcem pieczenia.