Dla 8 osób

  • 5 czerwonych pomarańczy
  • 3 grejpfruty
  • 6 mandarynek
  • 4 jabłka z czerwoną skórką
  • 3 cytryny
  • 1/2 szklanki likieru pomarańczowego
  • cukier puder
  • 100 g orzeszków pistacjowych
  • kilkanaście goździków
  • listki melisy (niekoniecznie)

1) Cytrusy (bez cytryn) obrać, usunąć białą błonkę. Pokroić w cienkie plastry. Jabłka umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w ćwiartki, bez obierania pokroić w poprzeczne plastry.

2) Orzeszki wyłuskać, opłukać z soli. Osuszyć na papierowym ręczniku. Przekroić.

3) Likier wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryn, ewentualnie doprawić do smaku cukrem.

4) W dużym szklanym naczyniu układać warstwami owoce, przesypując każdą warstwę orzeszkami, goździkami i listkami melisy. Zalać zalewą. Wstawić do lodówki. Przed podaniem do naczynia włożyć kilka kostek lodu.