Na cukrzycę choruje dziś 5 proc. społeczeństwa i ta wielkość galopująco rośnie. Groźna jest zwłaszcza ta typu 2., na którą pracujemy sami, unikając ruchu i jedząc dużo, słodko i tłusto, a pamiętajmy, że ta choroba upośledza pracę całego organizmu. Wszystko przez podwyższenie poziomu cukru we krwi (hiperglikemię), do czego dochodzi przez brak insuliny lub jej wadliwe działanie.

Jest kilka rodzajów cukrzycy, m.in

  • cukrzyca typu 1. – wynika z braku komórek wytwarzających insulinę. Można ją odziedziczyć, ale i zapaść na nią np. w dzieciństwie wskutek infekcji wirusowej (grypy, różyczki).
  • typu 2. (80 proc. wszystkich cukrzyc, często związana z otyłością, szczególnie typu brzusznego) polega na tym, że organizm jest mniej wrażliwy na insulinę lub wydziela jej za mało.

Dodatkowe objawy

  • trudna do opanowania senność w ciągu dnia
  • uczucie pragnienia, wypijanie nawet 3 l płynów dziennie
  • szybka utrata wagi
  • grzybice, świąd sromu

Aby sprawdzić poziom glukozy we krwi, trzeba wykonać badanie krwi. Wynik wyższy niż 125 mg/dl może oznaczać chorobę i konieczność przyjmowania leków, a także zmianę dotychczasowego trybu życia.