• 4 okrągłe lub 2 podłużne cukinie
  • 2 pomidory
  • bakłażan
  • 2 strąki kolorowej papryki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • listki bazylii

Warzywa umyć. Z okrągłych cukinii odciąć wierzch, podłużne przekroić i lekko wydrążyć miąższ (odłożyć). Wnętrza oprószyć solą, skropić oliwą i piec około 15 min w temp. 190°C.
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, z bakłażana odciąć szypułkę, papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Wszystko pokroić w kostkę po 2 cm.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać. Odłożony miąższ cukinii posiekać.
Oliwę rozgrzać w dużej patelni, zeszklić cebulę, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorów), dusić na małym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek, pomidory, lekko podgrzać, przyprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Podawać w wydrążonych cukiniach, udekorować bazylią.