Advertisement

  1. Sałatka śledziowa z ziemniakami

Śledzie i ziemniaki to bezpieczne połączenie. Ich smak możesz nieco podkręcić, dobierając odpowiednie dodatki i przyprawy. Czego potrzebujesz do przygotowania sałatki śledziowej? Oto lista:

  • 5 gotowanych ziemniaków
  • ogórek kiszony
  • 3 jajka na twardo
  • 3 filety śledziowe a’la matjas
  • cebulka dymka
  • przyprawa do ryb
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 6

Realizacja przepisu nie potrwa długo. Ziemniaki ugotuj w skórkach, ostudź i obierz ze skórki. Ugotuj również jajka i obierz ze skorupek. W trakcie ich gotowania możesz się zająć cebulką, szczypiorkiem i ogórkiem, siekając je na drobno. Namoczone wcześniej filety śledziowe pokrój w paski. Ugotowane ziemniaki i jajka pokrój w kostkę, a następnie wszystkie składniki umieść w misce.

Teraz czas na sos na bazie majonezu i jogurtu. Jego sekret to odpowiednia przyprawa do ryb, na przykład Przyprawa do ryb Kamis, która dzięki gorczycy i imbirowi nada sałatce wyrazistości, a za sprawą ziół – aromatu.

Na koniec wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i gotowe! Jeśli spodziewasz się dużej liczby gości na wigilijnej kolacji, najlepiej podwój proporcje składników.

Zobacz także:

  1. Śledzie w curry

Ten prosty przepis na śledzie zajmie ci najwyżej kwadrans, a z pewnością zaskoczy twoich bliskich ciekawą mieszanką smaków z nutką orientalną. Filety śledziowe tworzą niezwykłą kombinację z wyrazistą cebulką, kwaśnym sokiem z limonki, słodkimi rodzynkami i przyprawą curry. Oto lista niezbędnych składników:

  • 6 filetów śledziowych a’la matjas
  • 2 łyżki rodzynków
  • duża cebula
  • sok z limonki
  • 4 łyżki majonezu
  • odrobina przyprawy curry do smaku

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 8

Do namoczonych wcześniej filetów śledziowych pokrojonych w paski dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz rodzynki. Następnie w naczyniu umieść 4 łyżki majonezu, curry oraz odrobinę soku z limonki i dokładnie wymieszaj. Przygotowanie tej pysznej potrawy zajmie jedynie kwadrans. Istnieje duża szansa, że zagości na Twoim wigilijnym stole nie tylko w tym roku!

  1. Śledzie w sosie musztardowo-ziołowym

Nasza trzecia propozycja udowadnia, że z dosłownie kilku popularnych składników można stworzyć naprawdę wykwintną kombinację smaków. Aby zrealizować przepis na śledzie, przygotuj:

  • 6 filetów śledziowych a’la matjas
  • 3 łyżki miodu
  • pęczek koperku
  • 5 łyżek musztardy
  • 8 łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek jogurtu
  • kurkumę Kamis
  • majeranek Kamis
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 10 minut

Liczba porcji: 8

Ten przepis na śledzie wigilijne jest naprawdę ekspresowy! Namoczone filety śledziowe pokrój w grubsze poprzeczne paski. Dodawaj do nich kolejno: drobniutko posiekany koperek oraz wymieszane ze sobą w kubku miód, musztardę, majonez lub jogurt i przyprawy. Na koniec przypraw śledzie kurkumą, która subtelnie podkreśli wyjątkową mieszankę smaków, a dodatkowo nada potrawie przepiękną, intensywnie złocistą barwę, oraz majerankiem, dzięki którym nabierze ziołowego aromatu.

Która z naszych śledziowych świątecznych inspiracji stanie się hitem Twojej Wigilii?