SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 1/2 kg cielęciny (sznyclówki)
  • mała kapusta pekińska
  • 5 dag suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka koncentratu pomidorowego 8%
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską oczyścić, poszatkować. Wrzucić na 2 minuty do wrzątku, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, dokładnie osączyć.
Pomidory osączyć z oliwy, pokroić w paseczki. Cebule obrać, pokroić w półplasterki.
Mięso pokroić w paseczki, obsmażyć porcjami na gorącym oleju, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni stopić masło, włożyć cebulę i pomidory, oprószyć mąką, wymieszać, podsmażyć. Wlać bulion, wino i śmietanę, gotować 5 minut bez przykrycia.
Sos wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Cielęcinę i kapustę włożyć do sosu, krótko podgrzać. Od razu podawać.