Składniki na 12 porcji

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży 
  • 5 żółtek
  • jajko 
  • 3/4 kostki masła (15 dag) 
  • torebka cukru waniliowego 
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 3-4 kwaskowe jabłka
  • sok i skórka starta z cytryny
  • cukier puder i orzechy włoskie do dekoracji 
  • szczypta soli

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem i 3-4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do miski, dodać masę żółtkową, rozczyn, skórkę z cytryny i szczyptę soli, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać stopione masło, wyrobić. Miskę przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. nJabłka umyć, rozkroić, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny.
Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, na wierzchu rozłożyć jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto oprószyć cukrem pudrem i posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi.