SKŁADNIKI NA 10 PORCJI

  • 25 dag mąki
  • torebka suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 10 dag surowej, wędzonej szynki
  • 4 jajka
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag oliwek (czarnych i zielonych, nadziewanych papryką)
  • po szczypcie tymianku i majeranku
  • sól

Mąkę przesiać, wymieszać z suszonymi drożdżami, oliwą i winem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
Szynkę drobno pokroić, orzechy posiekać, oliwki przekroić na pół.
Ciasto wyrabiać wbijając po jednym jajka, wsypać szczyptę soli. Dodać szynkę, ser, orzechy i oliwki, posypać majerankiem i tymiankiem, dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze 190 st C.