Porcja: 404 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 12 porcji:
- 20 g drożdży
- 120 ml letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 300 g mąki
- 60 g roztopionego masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- masło do formy
KRUSZONKA:
- 150 g mąki
- 80 g cukru
- 100 g masła
NADZIENIE:
Zobacz także:
- puszka moreli
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 75 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski. Wlać rozczyn. Dodać resztę cukru, mleka, sól, masło i żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieść i wstawić do zamrażalnika. Morele sparzyć, obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Oddzielnie ubić pianę z białek i dodać ją do masy twarogowej. Masę rozłożyć na cieście. Na wierzchu ułożyć morele. Posypać startą na tarce kruszonką. Piec ok. 45 minut w 180°C. Gdy ciasto przestygnie, posypać je cukrem pudrem.