Porcja: 404 kcal

Przygotowanie: 40 minut

Na 12 porcji:

  • 20 g drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g mąki
  • 60 g roztopionego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • masło do formy

KRUSZONKA:

  • 150 g mąki
  • 80 g cukru
  • 100 g masła

NADZIENIE:

Zobacz także:

  • puszka moreli
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski. Wlać rozczyn. Dodać resztę cukru, mleka, sól, masło i żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieść i wstawić do zamrażalnika. Morele sparzyć, obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Oddzielnie ubić pianę z białek i dodać ją do masy twarogowej. Masę rozłożyć na cieście. Na wierzchu ułożyć morele. Posypać startą na tarce kruszonką. Piec ok. 45 minut w 180°C. Gdy ciasto przestygnie, posypać je cukrem pudrem.