SKŁADNIKI NA 10 PORCJI
- 2 jajka
- szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki rodzynek
- 2 szklanki mąki
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 5 suszonych moreli
- cukier waniliowy
- łyżeczka startej skórki cytrynowej
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru pudru
Margarynę stopić, przestudzić, wymieszać z mlekiem. Jajka wbić do miski, wsypać cukier, wlać margarynę z mlekiem, wkruszyć drożdże. Wymieszać z grubsza łyżką, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin.
Morele pokroić, rodzynki sparzyć. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier waniliowy, skórkę cytrynową i bakalie. Mieszać, aż składniki się połączą (nie wyrabiać).
Ciasto nałożyć do przygotowanej formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 st C. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polać nim gorące ciasto.