SKŁADNIKI NA 10 PORCJI

  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 suszonych moreli
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru 

Margarynę stopić, przestudzić, wymieszać z mlekiem. Jajka wbić do miski, wsypać cukier, wlać margarynę z mlekiem, wkruszyć drożdże. Wymieszać z grubsza łyżką, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin.
Morele pokroić, rodzynki sparzyć. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier waniliowy, skórkę cytrynową i bakalie. Mieszać, aż składniki się połączą (nie wyrabiać).
Ciasto nałożyć do przygotowanej formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 st C. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polać nim gorące ciasto.