Porcja: 390 kcal

Przygotowanie: 40 minut

Na 12 porcji

Ciasto:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • budyń czekoladowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy

Przełożenie:

  • 300 ml kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g cukierków michałków

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • łyżka masła
  • wiórki z czekolady

Białka ubić z cukrem. Ubijając, dodawać po jednym żółtka. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Masę przełożyć do natłuszczonej formy. Piec 30 minut w 180°C. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z serkiem i posiekanymi michałkami. Ciasto przekroić na dwa blaty. Przełożyć kremem. Czekoladę na polewę roztopić. Wymieszać z masłem. Polewą polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami z czekolady.

Zobacz także: