Porcja: 288 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 12 porcji

  • 1 kg węgierek
  • szklanka kremówki
  • 2 szklanki cukru
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i mąka do formy
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki pistacji (niesolonych)

Śliwki umyć, naciąć na szpiczastym końcu na krzyż i raz wzdłuż i usunąć pestki. Kremówkę miksować z cukrem oraz skórką z cytryny przez 2 minuty. Dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć wszystko na gładkie ciasto. Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wylać ciasto, wierzch wygładzić. Ułożyć śliwki. piec 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°c. pistacje podprażyć na suchej patelni. Posiekać. Ciasto przestudzić, posypać cukrem waniliowym i pistacjami.

Nasza rada: kremówkę w cieście możesz zastąpić 200 g stopionego masła wymieszanego z olejem roślinnym. Jeśli będziesz mieć problem z dostaniem niesolonych pistacji, zamień je na orzeszki piniowe.