Dla 4 osób

  • 4 bułki ciabatty
  • ogórek
  • cebula
  • pomidor
  • strąk żółtej papryki
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 jajka na twardo
  • kilka listków bazylii
  • 2 filety śledzia lub 150 g tuńczyka w naturalnym sosie
  • olej
  • musztarda
  • sól, cukier

Ogórek i cebulę obrać, pokroić w plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w paseczki. Jajka pokroić w cząstki. Pomidor umyć, pokroić w ósemki. śledzia pokroić w kostkę (tuńczyka rozdrobnić). 1-2 łyżki oleju doprawić solą, musztardą i cukrem. Warzywa połączyć z rybą i oliwkami. Polać sosem i wymieszać. Bułkę przekroić. Lekko wydrążyć. Napełnić sałatką. Każdą porcję udekorować ćwiartkami jajka i listkami bazylii.