PORCJA: 420 kcal

PRZYGOTOWANIE: 30 minut

NA 12 PORCJI

  • 400 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 8 żółtek
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mleka
  • kieliszek spirytusu
  • smalec do smażenia
  • cukier puder

Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, wybić jajka i dodać żółtka. Posiekać nożem i gdy jajka z mąką zaczną zamieniać się w „kluski”, ponownie zrobić dołek, wrzucić do niego ciepłe masło, wlać mleko i spirytus. Zagnieść dość wolne ciasto, uformować je w kulę i odłożyć na ok. 20 minut (przykryć miską, aby nie obeschło). Następnie przekroić na pół i podsypując mąką, rozwałkować cienko jak na makaron. Ciasto pokroić nożem lub radełkiem (uzyskamy wtedy dekoracyjne ząbki) na 3-centymetrowe paski, następnie na ok. 15-centymetrowe romby.

Każdy kawałek naciąć na środku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec. Podobnie przewlec drugi koniec ciasta. Smażyć z obu stron w dużym rondlu na mocno rozgrzanym smalcu. Na papierowym ręczniku osączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Zobacz koniecznie przepis na róże karnawałowe Ewy Wachowicz