Składniki na 6 porcji

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • por
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 4 ogórki kwaszone
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • pęczek natki
  • łyżeczka musztardy
  • po 1/2 łyżeczki rozmarynu, majeranku i kminku
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, ugotować. Por i cebule oczyścić, pokroić w talarki. Rzodkiewki umyć, pokroić w ćwiartki, kilka odłożyć. Ogórki obrać, pokroić w kostkę, osączyć. Natkę opłukać, kilka listków odłożyć, resztę posiekać.
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, przełożyć do misy, dodać resztę warzyw, wymieszać.
Majonez utrzeć ze śmietaną, musztardą, natką, ziołami i sokiem z cytryny, polać sałatkę, wymieszać, przyprawić, ozdobić gałązkami natki i rzodkiewkami.

NASZA RADA

Sałatka jest również doskonała w wersji "light", z sosem na bazie jogurtu naturalnego (3/4 szklanki).