Na 4 porcje

pęczek botwinki
kostka bulionowa warzywna
ogórek sałatkowy
pęczek rzodkiewek
po 1/2 pęczka koperku i szczypiorku
200 ml kwaśnej śmietany
150 ml maślanki
sól, pieprz

Liście botwinki umyć, posiekać, buraczki umyć. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, włożyć botwinkę, buraczki i kostkę bulionową, gotować 15-20 minut.
Rzodkiewki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Ogórek umyć, pokroić w plasterki. Koperek i szczypiorek umyć, posiekać.
Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić w plasterki. Wywar wymieszać ze śmietaną i maślanką. Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek, szczypiorek i koperek, wymieszać, przyprawić do smaku. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki.