SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku
1/2 l jogurtu naturalnego
12 dag sera owczego, np. typu feta
szklanka mleka
4 łyżki oliwy
po 1/2 strąka czerwonej i żółtej papryki
1/2 ogórka sałatkowego
25 dag jasnego pieczywa
kilka półplasterków cytryny
sól, pieprz, mielony kminek

Koperek opłukać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z serem. Stopniowo wlewać jogurt, mleko i 2 łyżki oliwy, cały czas mieszając. Dodać połowę koperku, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
Papryki umyć, oczyścić z pestek. Ogórek obrać. Papryki i ogórek pokroić w kostkę. Warzywa dodać do zupy, wymieszać.
Pieczywo pokroić w kostkę, wymieszać z resztą oliwy. Rozłożyć na blasze i piec 10 minut w 200 st C.
Chłodnik rozlać do miseczek, posypać koperkiem, przybrać półplasterkami cytryny. Podawać z grzankami.