SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

35 dag soczewicy
zielona papryczka chili
pęczek dymki
sok z 1/2 cytryny
3 pomidory
ogórek
łyżka posiekanej kolendry lub natki
kubek jogurtu naturalnego
sól, mielony kminek
2 łyżeczki kurkumy

Soczewicę moczyć 1 i 1/2 godziny w zimnej wodzie. Odcedzić, opłukać zimną wodą.
W rondlu zagotować 2 l wody, wsypać soczewicę i kurkumę, gotować 1 godzinę 20 minut.
Soczewicę odcedzić, zmiksować. Dolać tyle wywaru, by zupa pozostała gęsta, wystudzić.
Chili oczyścić, pokroić w paski. Sok z cytryny, chili i kolendrę dodać do zupy, wymieszać, przyprawić kminkiem i solą.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórki i pokroić w kostkę. Dymki oczyścić, pokroić w krążki. Ogórek umyć, pokroić w kostkę. Warzywa i jogurt wymieszać z zupą.