SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

60 dag zielonego groszku
2 ząbki czosnku
mała cebula
łyżka oleju
400 ml bulionu warzywnego z kostki
2 łyżki soku i 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
100 ml kwaśnej śmietany lub śmietany jogurtowej
kilka gałązek mięty
sól, pieprz

Groszek opłukać. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, zeszklić czosnek i cebulę, wsypać zielony groszek.
Oprószyć solą i pieprzem, zalać bulionem, dodać sok z cytryny, gotować 10 minut.
Gałązki mięty opłukać, osuszyć. Listki poodrywać i posiekać (kilka odłożyć do dekoracji).
Połowę groszku wyjąć, resztę zupy zmiksować i przestudzić. Wlać śmietanę, dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną miętą.
Wsypać odłożony groszek. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Zupę nalać na talerze. Ozdobić miętą i skórką z cytryny.