Tradycja pieczenia chleba sięga setek lat, lecz w ostatnich czasach ta sztuka niestety odeszła w zapomnienie. Z braku czasu wolimy udać się do piekarni, a nawet supermarketu, niż spędzać długie godziny cierpliwie wyrabiając ciasto na świeży wypiek. Spójrzmy jednak prawdzie w oczy - żadne kupione pieczywo nie równa się ze smakiem ciepłego chleba, którego zapach roznosi się rano po całym mieszkaniu. Przedstawiamy szybkie przepisy na pyszny chlebek dietetyczny, które być może zachęcą cię do odświeżenia tej tradycji w swoim domu.

1. Chlebek dietetyczny z patelni

W artykułach o tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem oraz w licznych materiałach edukacyjnych przygotowywanych przez dietetyków możemy przeczytać, że to właśnie chleb jest dobrym wyborem na śniadanie. Pieczywo należy do grupy produktów zbożowych, które przez zawartość węglowodanów dodają bardzo dużo energii i są w stanie na kilka godzin zaspokoić zapotrzebowanie kaloryczne dorosłej osoby. Skoro zdajemy sobie sprawę z korzystnych właściwości pieczywa, dlaczego wiele diet przekonuje do zrezygnowania z niego? Czy istnieje przepis na niskokaloryczny chleb, który zaakceptują nawet najbardziej krytyczni specjaliści od odchudzania?

Czytając nagłówki alarmujące o szkodliwości pieczywa, wydamy w panikę i nie dostrzegamy informacji o tym, że w większości dotyczą one białego chleba i bułek. Jeśli chcesz się nauczyć, jak upiec chleb dietetyczny, z pewnością nie powinnaś inspirować się technologią wypiekania jasnego pieczywa. Opiera się ona na dokładam oczyszczaniu mąki, co pozbawia jej cennych wartości odżywczych, w tym wspomagającego trawienie błonnika. Uwielbiane przez nas kajzerki i bagietki mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że nie są w stanie zaspokoić głodu na długo, w związku z czym szybciej sięgamy po kolejny posiłek. 

Składniki:

  •  200 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • 60 ml ciepłej wody
  • 15 g miękkiego masła
  • 8 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka sezamu
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania: 

  1. Drożdże pokrusz do miseczki, rozetrzyj je z cukrem i wymieszaj z ciepłą wodą. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Masło rozpuść w rondelku. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól, sezam, jogurt, spienione drożdże i przestygnięte masło. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką, a gdy zaczną się do niej kleić, przełóż ciasto na blat lub stolnicę i zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny go wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto z powrotem na blat i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut. Następnie podziel je na 6 równych części.  Z każdej z nich uformuj niewielki placek wielkości około 15 cm (dostosuj wielkość do średnicy patelni). Przykryj ponownie ściereczką i zostaw na 15 minut.
  4. Chlebki smaż na rozgrzanej patelni, na małym ogniu pod przykryciem przez około 4 minuty z każdej strony. 

Pamiętaj, aby dobrze wyrobić ciasto. Będzie wtedy bardziej napowietrzone, a tym samym lekkie i puszyste. / fot. Getty Images

Zobacz także:

2. Chlebek dietetyczny z orzechami

Niskokaloryczny chleb nie zawsze równa się zdrowemu chlebowi. Pieczywo wypiekane z pełnoziarnistej mąki razowej lub żytniej trudno jest określić mianem dietetycznego, ponieważ kaloryczność w 100 gramach waha się 220 do nawet 300 kalorii. Dodatkowo liczbę kalorii zwiększa zawartość dodatków w postaci orzechów, nasion słonecznika lub żurawiny. 

Nie oznacza to jednak, że będąc na diecie powinniśmy wystrzegać się pieczywa, czy domowych batonów. Domowe wypieki są zdrową, pełnowartościową opcją, która podkręci metabolizm i usprawni procesy trawienne. Takie postrzeganie fit chlebka sprawi, że zaczniemy widzieć w nim potencjał. Grzanki z razowego pieczywa doskonale sprawdzą się jako dodatek do innych dań, takich jak choćby lekkie zupy, czy sałatki.

Składniki:

  • 1 szklanka słonecznika
  • ¾ szklanki siemienia lnianego
  • 1½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki pestek dyni
  • 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • garść orzechów włoskich
  • kilka suszonych śliwek 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1½ szklanki wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie ziarna, śliwki i orzechy wrzuć do miski. Wymieszaj. 
  2. W rondelku rozpuść miód. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. W misce wymieszaj wodę i olej. Gotową miksturę wlej do suchych składników, a następnie dodaj miód i wszystko wymieszaj. 
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż do niej powstałą masę i ostaw na 2 godziny.
  5. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz chlebek przez 25 minut, a następnie wyjmij go z keksówki i przełóż na kratkę. Piecz dodatkowe 40 minut. 

Chlebek dietetyczny z orzechami - propozycja podania / fot. Getty Images

3. Chlebek dietetyczny z płatków owsianych

Istnieje wiele doskonałych, prosytych przepisów na chleb dietetyczny. Samodzielne wypiekanie pieczywa bywa czasochłonne, jednak gwarantuje nieograniczone możliwości w kombinowaniu z dodatkami, konsystencjami i preferencjami smakowymi. Podstawą do udanego wypieku jest jakość składników. Warto wybrać gruboziarnistą mąkę typu 1800 lub 2000 i dobrej jakości drożdże piekarskie, a kwestia wszelkich dodatków jest już całkowicie dowolna. Pamiętaj, że razowe chlebki lubią się z orzechami, żurawiną, płatkami owsianymi czy pestkami dyni. Warto sięgnąć również do nieoczywistych wypełniaczy, jak choćby nasion chia, nerkowców czy suszonych śliwek.

Oprócz tego, jaki chleb wybieramy, ważne jest również z czym go zjemy. Kaloryczność kanapki na białym pieczywie z chudym schabem lub białym serkiem będzie znacznie mniejsza od kaloryczności chleba żytniego posmarowanego grubą warstwą nutelli. Na pytanie, która opcja jest zdrowsza, odpowiedzcie sobie same. 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 1½ szklanki wody
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 60 g nasion słonecznika
  • 60 g drobno siekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki nasion lnu
  • 2 łyżki nasion chia 
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej masę i odstaw na około godzinę.
  3. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz chlebek przez 40 minut. 
  4. Po tym czasie przewróć go do góry nogami i wyjmij z keksówki. Piecz kolejne 15 minut. Ten zabieg zagwarantuje równomiernie przypieczoną, chrupiącą skórkę. 

SPRAWDŹ TAKŻE: