Składniki:

  • dwie szklanki mąki
  • 1/4 kostki drożdży
  • sól
  • szklanka wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pół słoiczka czarnych oliwek

Drożdże rozmieszaj z odrobiną ciepłej wody. Wlej je do miski z mąką, solą i resztą wody. Dolej oliwy z oliwek. Oliwki pokrój w paseczki, wrzuć do ciasta. Wszystkie składniki wymieszaj - ciasto powinno być mokre, ale dość zwarte, dajace sie uformować w wałek. Jeśli jest za rzadkie - dodaj mąki. Po wyrobieniu ciasto wstaw do silikonowej foremki, przykryj lnianą ściereczką, i pozwól mu wyrosnąć w ciepłym miejscu przez około 40 min. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim chleb przez około 45 minut. Skórka powinna sie lekko zarumienić.

Smacznego!