Cebula to warzywo znane ze swojego charakterystycznego smaku jak i zapachu. Przez jednych uwielbiana, przez innych nienawidzona. Świetnie smakuje zarówno na surowo jak i w daniach gotowanych czy smażonych.
Cebula jest warzywem wyjątkowo zdrowym i podnoszącym nasza odporność dlatego warto ją jeść, szczególnie zimą.
W cebuli znajdziemy wiele składników mineralnych takich jak żelazo, potas, magnez, fluor, wapń, mangan, fosfor, a także witaminy A, B, C i E. Zawiera też enzymy usprawniające trawienie oraz flawonoidy o działaniu moczopędnym.

Cebula działa na nasz organizm tak jak antybiotyk. Niszczy nawet tak oporne jak bakterie gronkowca. Kompresy z cebuli używa się też do okładów przy ranach, czyrakach, a także trądziku.
Cebulę warto też jeść, aby zapobiegać cukrzycy, wykorzystuje się ją także w jej leczeniu. Obniża ona poziom cukru i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny u chorych.
Warzywo to przede wszystkim wykorzystywane jest jednak do leczenia przeziębień i chorób górnych dróg oddechowych. Cebula działa przeciwzapalnie oraz wykrztuśnie, działa także przeciwkaszlowo. Warto ją jeść przy zapaleniach gardła, zatok czy oskrzeli.
Świetnym lekiem na wiele dolegliwości jest zwykły syrop cebulowy, a także cebulowy bulion.