Technologia Pełnego Wyciskania(TM) powoduje, że do produktu finalnego trafiają nie tylko sok i miąższ, jak ma to miejsce w tradycyjnych sokach pomarańczowych, ale również i inne części anatomiczne owocu pomarańczy, włącznie z albedo (biała skórka) i rdzeniem owocu (serce owocu). Te ostatnie są szczególnie bogate w fitoskładniki (głównie flawanony). Jedna szklanka Cappy Cała Pomarańcza zawiera tyle samo fitoskładników co średniej wielkości owoc pomarańczy i ponad 60% więcej niż zwyczajny sok pomarańczowy dostępny na rynku. Dlatego produkt jest najbliższy zjedzeniu całego owocu, stając się źródłem witaminy C, błonnika i potasu. 

Zdrowa dieta to taka, która dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ważna jest prawidłowa częstotliwość spożywania produktów z poszczególnych grup, która w ciągu dnia przybiera kształt tzw. piramidy żywieniowej. Zgodnie z nią, warzywa i owoce powinny być spożywane w 3-5 porcjach, z czego jedna może być w postaci soku. Owoce stanowią bardzo różnorodną grupę. Można wśród nich wyróżnić owoce pestkowe, ziarnkowe, jagodowe, leśne, cytrusowe, śródziemnomorskie i tropikalne. Cytrusy zawierają najwięcej witaminy C, która pozytywnie wpływa między innymi na odporność czy przyswajalność żelaza. O wysokiej wartości odżywczej Cappy Cała Pomarańcza świadczy przeliczenie zawartości 100ml produktu zalecanego dziennego spożycia (% RDA). Wskaźnik ten jest znaczący (dostarcza ponad 7,5% RDA) dla witaminy C oraz potasu. Cappy Cała Pomarańcza zawiera również błonnik pokarmowy: 0,8g/100ml (przeważa błonnik rozpuszczalny).