PORCJA: 560 kcal

PRZYGOTOWANIE: 30 minut

NA 4 PORCJE

  • 200 g podudzia kurczaka (bez skóry)
  • 400 g szpinaku
  • 50 g świeżej mięty
  • 400 g sera ricotta
  • opakowanie makaronu do lasagne
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • 4 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 puszki pomidorów
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • sól
  • pieprz

Kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Pokroić na kawałki. Szpinak opłukać, zblanszować w osolonej wodzie. Odcedzić. Miętę opłukać i ze szpinakiem posiekać, doprawić. Wymieszać z ricottą. Dodać pokrojonego kurczaka. Płaty makaronu ugotować w osolonej wodzie. Osuszyć. Na każdy położyć farsz. Zwinąć rulony. Zwinięte cannelloni ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Czosnek i cebulę na sos obrać, posiekać. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie.

Dodać pomidory i bazylię. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać cannelloni. Posypać parmezanem. Zapiekać 10 minut w 180°C. Do potrawy można użyć gotowych rurek cannelloni.