Nasz organizm w 2/3 składa się z wody, dlatego tak istotne jest jego odpowiednie nawadnianie każdego dnia. Dziennie powinniśmy wypijać  30 mililitrów wody (2 łyżki stołowe) na każdy kilogram masy ciała. Zatem jej zalecane spożycie zależy między innymi od tego, ile ważymy. Zapotrzebowanie na wodę zależne jest również od pory roku i naszej aktywności fizycznej. Wyższa temperatura powietrza powoduje, że tracimy więcej wody, dlatego też w nadchodzących miesiącach wiosenno-letnich powinniśmy zadbać o spożywanie jej odpowiedniej ilości.


Zalety picia wody gazowanej
To jaką wodę wybierzemy – gazowaną czy niegazowaną to zdecydowanie kwestia gustu. Wbrew różnym opiniom, dodanie do wody dwutlenku węgla nie ma  negatywnego wpływu na zawarte w niej składniki mineralne. Woda gazowana, nie tylko ze względu na walory smakowe, ma wiele zalet. „Wodę nasyconą CO2 zdecydowanie warto pić po wysiłku fizycznym, ponieważ szybciej wchłania się 
z przewodu pokarmowego. Dzięki temu organizm łatwiej pozbywa się nagromadzonych w czasie wysiłku toksyn. Co ciekawe obecność CO2 w wodzie powoduje obniżenie jej pH w stosunku do wody niegazowanej. Obniżone pH nie sprzyja rozwojowi bakterii. Zatem wody z bąbelkami są stabilniejsze pod względem mikrobiologicznym, a co za tym idzie zdrowsze niż te o pH obojętnym. Ponadto, aby strawić dwutlenek węgla nasz organizm musi zużyć więcej energii, a więc spala przy tym więcej kalorii. Jest to zatem dobre rozwiązanie dla osób będących na diecie odchudzającej” – potwierdza dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik.


Nowoczesne rozwiązanie dla fanów wody gazowanej
Oprócz spożywania odpowiedniej ilości wody każdego dnia, równie istotne jest, aby pić wodę taką, jaka smakuje nam najbardziej. Dzięki nowoczesnemu ekspresowi do gazowania wody SodaStream, 
z funkcją regulacji CO2, możemy w szybki  i łatwy sposób przygotować wodę o ulubionym stopniu nagazowania. Z SodaStream możesz delektować się świeżą wodą gazowaną tak jak chcesz i kiedy chcesz. Woda sodowa świetnie orzeźwia i dodaje energii. Do przygotowania wody gazowanej możemy wykorzystać także wodę z kranu, która według Sanepidu oraz stacji uzdatniania wody nadaje się w Polsce do spożycia bez uprzedniego gotowania.