Czy pieczywo jest zdrowe?

Przede wszystkim warto mieć na uwadze rodzaj jedzonego pieczywa oraz porę posiłku. Całkowita rezygnacja z węglowodanów, których chleb jest wspaniałym źródłem, nie jest dobrym rozwiązaniem. Dlaczego? Organizm, aby móc zdrowo funkcjonować i spalać kalorie potrzebuje energii. Tajemnicą sukcesu jest jego odpowiednia ilość oraz typ.

Do najbardziej zdradliwych rodzajów chleba należy białe pieczywo. Dlaczego? Składa się z przetworzonej pszenicy, która jest źródłem prostych węglowodanów, a te nie mają dużej wartości odżywczej. Co za tym idzie, białe pieczywo jest „zapychaczem”, który daje krótkotrwały zastrzyk energii i jednocześnie jest ubogi w błonnik - bardzo ważny element dla układu pokarmowego. Dlatego lepiej sięgnąć po pieczywo pełnoziarniste. Warto jednak wiedzieć, że nawet ono nie może być podstawą naszego codziennego menu. Chleb należy spożywać do popołudnia, aby organizm miał czas je spalić. Kolejne posiłki powinny być lżejsze.

Zobacz też:

Niezdrowe jedzenie - na co powinnaś uważać?

Uzależnienie od cukru - jak sobie z nim poradzić?

Ile kromek pieczywa można jeść dziennie?

Istnieje również limit kromek, które można bez wyrzutów sumienia spożyć w ciągu jednego dnia. Zdaniem ekspertów od zdrowego żywienia 6 kromek chleba dziennie to zbyt duży zastrzyk energii. Zwłaszcza, że węglowodany dostarczasz zwykle również z innymi produktami, jak płatki owsiane, muesli, ryż, czy makaron. To recepta na zakwaszenie organizmu, które skutkuje bezsennością, migrenowymi bólami głowy i mdłościami. Co więcej, dietetycy sugerują, aby pełnoziarniste pieczywo spożywać raz dziennie w ilości nie większej niż 3 kromki. Wówczas organizmowi dostarcza się niezbędnych mikroelementów, witamin i błonnika, jednocześnie minimalizując ryzyko przytycia.

Zobacz też:

Zobacz także:

Co jeść, by stracić nawet 15 kilogramów?

Dieta na wysoki cholesterol