SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

  • szklanka mleka
  • 2-3 łyżeczki marmolady lub konfitury pomarańczowej
  • 1/2 kg mąki + mąka do posypania
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki masła
  • 20 dag suszonych moreli
  • 2-3 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych

Mleko podgrzać, wymieszać z marmoladą lub konfiturą. Masło stopić. Mąkę wsypać do dużej miski, na środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Dodać cukier i sól, wlać trochę mleka i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Rozczyn wymieszać z mąką, wlać resztę ciepłego mleka. Dodać masło, zagnieść ciasto. Wyrabiać ręcznie przynajmniej 10-15 minut. Uformować kulę, posypać mąką, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Morele drobno posiekać i zagnieść z ciastem. Z ciasta uformować wałek długości 30 cm, podzielić na 12 kawałków, uformować bułeczki (okrągłe lub podłużne).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą, posypać pistacjami. Odłożyć na 30 min. Piec 30 minut w temp. 180 st C.