Mniejszy format to większe możliwości zastosowania serów pleśniowych w kuchni. Niezależnie czy ma się ochotę na samotny wieczór z winem czy kameralne spotkanie w gronie przyjaciół – małe opakowanie kremowego sera Valbon Brie zawsze będzie smacznym komponentem posiłku. Można się nim delektować w połączeniu ze świeżym pieczywem, np. chrupiącą bagietką, lub ułożyć na desce jako samodzielną przekąskę.
Valbon Brie z ziołami świetnie pasuje do orzechów włoskich, zaś Valbon Brie z oliwkami komponuje się z krakersami, masłem, zieloną sałatą i sosami: czosnkowym, żurawinowym czy – modnym ostatnio – z owoców granatu.

Ser pleśniowy Valbon to nie tylko solista, ale także wyśmienity dodatek do sałat czy zapiekanek, gdzie nowe opakowanie 125 gram bardzo ułatwi odmierzanie właściwych porcji Brie, dzięki czemu realizacja nawet najbardziej wymagających kulinarnych fantazji okaże się prostsza niż kiedykolwiek wcześniej.

Nowe, wygodne opakowanie 125 g ma lubiany kształt i atrakcyjną cenę 4,40 zł

Zioła – ciekawostki
·         Ta wyjątkowa mieszanka ziół została sporządzona po raz pierwszy przez francuskich kucharzy zamieszkujących historyczny obszar południowo-wschodniej Francji – Prowansję, która swoja nazwę zawdzięcza rzymskim legionistom nazywających tę krainę Provincia Nostra.
·         Jeden z najbardziej znanych składników mieszanki, oregano, nazywany jest również lebiodką.
·         Mieszanka ma bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka, ponieważ wspomaga procesy trawienne. Z tego powodu zioła prowansalskie szczególnie polecane są do potraw tłustych i ciężkostrawnych.

Oliwki – ciekawostki
·         Drzewa oliwkowe uprawiano już 3500 lat temu, w klimacie śródziemnomorskim. Najstarsze dziś drzewo oliwne znajduje się w malutkiej wiosce na Krecie – Vouves i niektórzy szacują, że ma nawet 3000 lat.
·         Owoce drzew oliwkowych zbierane są od końca września do połowy listopada. Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin – o ich kolorze decyduje etap dojrzewania owocu.
·         Oliwki są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, dostarczają organizmowi szereg związków mineralnych (witaminy A, E, K, sole mineralne i mikroelementy: sód, magnez, żelazo, jod), są lekkostrawne i mają właściwości przeciwmigrenowe.