Porcja: 570 kcal

Przygotowanie: 35 minut

Na 10 porcji

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 140 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej

Obie czekolady połamać. Masło pokroić na kawałki, z czekoladą wrzucić do rondelka i podgrzewać w kąpieli wodnej aż do roztopienia. Dodać cukier, zamieszać. Osobno wymieszać mąkę i kakao. Jajka roztrzepać i wlać powoli do masy czekoladowej. Dodać suche składniki, wymieszać. Przelać do prostokątnej foremki (ok. 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać żurawiną. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokroić na kwadraty.

Nasza rada

Do masy czekoladowej oprócz żurawin nadają się migdały (obrane) lub orzechy (włoskie lub laskowe). Przed dodaniem do ciasta podpraż je na suchej patelni, a następnie grubo posiekaj.