Składniki na bożonarodzeniowe ciasteczka:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół kostki masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pisaki z kolorowym lukrem do ozdoby ciasteczek
  • trzy łyżki cukru pudru, sok wyciśniety z połowy cytryny - na lukier
  • foremki do wycinania ciastek w świąteczne wzory

Sposób przygotowania ciasteczek:

Robienie bożonarodzeniowych ciasteczek zaczynamy od tego, że mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło wkładamy do jednego naczynia, wszystkie składniki ugniatamy dokładnie. Kule z ciasta wkładamy do lodówki na godzinę, po tym czasie wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy. Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka. Układamy na pergaminie i pieczemy 15 minut w około 180 stopniach.

Jak zrobić lukier na bożonarodzeniowe ciasteczka?

Lukier przygotowujemy z cukru pudru i soku z cytryny. Oba składniki mieszamy ze sobą. Gotowe ciastka zdobimy białym lukrem i lukrem z pisaków. Smacznego!

Zobacz też:

5 najlepszych przepisów na świąteczne pierniczki

Piękne i pyszne - pierniczki z szybkami

Pierniczki na Boże Narodzenie - moc inspiracji z Instagrama