Botwina czyli liście i łodygi (a także młode korzenie) buraka ćwikłowego warto jeść i można to robić na surowo! To bardzo cenne źródło błonnika dla naszego organizmu. Znajdziemy w niej więcej witamin niż w dorosłych bulwach buraka. Botwina jest bogata w witaminy A i C, a także wapń, sód, magnez, kwas foliowy i fluor.
Bardzo duża zawartość żelaza sprawia, że botwina wskazana jest dla osób cierpiących na anemię oraz wegan i wegetarian.

Jej jedzenie pobudza apetyt, ale też uspakaja. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. W 100g botwiny znajdziemy tylko 20 kcal! Warto ją spożywać na surowo, bo wiele jej wartości odżywczych ginie w wysokich temperaturach (np. witamina C).
Liście buraków z powodzeniem możemy dodawać do sałatek, działają odkwaszająco i odtruwająco.

Sok z botwiny wspomaga leczenie białaczki, ma właściwości krwiotwórcze, wskazany jest także w problemach z kamieniami nerkowymi.