SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 10 dag marcepana
  • barwniki spożywcze w 4 kolorach
  • kolorowe cukierki (lentilki)
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • tłuszcz do blachy

Białka ubić, pod koniec ubijania wsypując powoli cukry kryształ i waniliowy. Ubijając, dodawać po jednym żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać łyżką.
Kwadratową blachę posmarować tłuszczem, wylać ciasto. Piec 25-30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy na tacę lub płaski półmisek.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier. Pokryć nim wierzch i boki biszkoptu. Ciasto odłożyć do zastygnięcia.
Marcepan zagnieść z barwnikami, uformować pionki. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Płynną czekoladę nałożyć do strzykawki, narysować na biszkopcie planszę do chińczyka, kolorowymi cukierkami zaznaczyć elementy planszy. Nim czekolada zastygnie, ustawić marcepanowe pionki.