PORCJA: 355 kcal

PRZYGOTOWANIE: 1,5 godziny

NA 8 PORCJI:

  • 250 g suszonych grzybów
  • 1 kg buraków lcytryna lub kwasek cytrynowy
  • 1/2 porcji włoszczyzny
  • 2 cebule lliść laurowy lkilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • sól
  • pieprz mielony

Grzyby opłukać, zalać 3 szklankami wody. Odstawić na kilka godzin, ugotować. Buraki obrać, pokroić. Zalać 4 szklankami wody. Gotować 20 minut. Dodać sok z 1/2 cytryny lub 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Odstawić na 2–3 godziny. Włoszczynę obrać, pokroić, zalać 3 szklankami wody. Dodać jedna obraną i przypieczoną nad płomieniem cebulę oraz przyprawy (liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki soli). Gotować, aż warzywa będą miękkie. Grzyby, buraki i warzywa odcedzić. Wywary połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Grzyby posiekać. Wymieszać z podsmażoną na oleju drugą cebulą. Wymieszać z tartą bułką. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę zagnieść z jajkiem i 2–3 łyżkami ciepłej wody. Ciasto rozwałkować. Pokroić na kwadraty o boku ok. 4 cm, na każdy nakładać farsz i sklejać po przekątnej, a następnie dwa rogi razem. Gotować 3–5 minut w osolonej wodzie. Podawać z gorącym barszczem.