SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 4-5 jajek
  • 20 dag mrożonego zielonego groszku
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 kostki rosołu warzywnego
  • sól, pieprz

Żelatynę namoczyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. 1-2 jajka pokroić w plasterki, pozostałe na ćwiartki. Groszek wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5-8 min. Odcedzić, ostudzić. Kostki rosołu rozpuścić w 1 i 1/2 l wrzątku, dodać żelatynę, ostudzić.

Na dno formy do baby wsypać warstwę groszku, ułożyć pionowo ćwiartki jajek jedna obok drugiej. Zalać rosołem do 3/4 wysokości formy. Schładzać ok. 30 minut. Gdy lekko zastygnie, wsypać resztę groszku, przykryć plasterkami jajek, zalać resztą rosołu, wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyjąć galaretę.