SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- słoik marynowanych małych buraczków (0,33 l)
- 3 małe ogórki konserwowe
- 1/2 słoiczka białych cebulek (0,15 l)
- 2 cebule (najlepiej czerwone)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1-2 łyżki rodzynek
- cukier, sól, pieprz
- Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie osączyć. Ogórki konserwowe pokroić w cienkie plasterki.
- Buraczki i marynowane cebulki osączyć z zalewy. Czerwone cebule obrać, pokroić w piórka.
- Oliwę z oliwek i ocet winny wlać do salaterki, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dokładnie wymieszać.
- Warzywa włożyć do salaterki, dodać rodzynki, wymieszać.
- Sałatkę odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.