porcja: 396 kcal  
przygotowanie: ok. 2,5 godzin
na 10 porcji

l ok. 2 kg wieprzowiny (mięso od szynki)
l 3–4 ząbki czosnku  
l łyżka majeranku
l łyżka oleju  
l sól zmiękczająca do mięsa, np. Kamis
l kilka listków laurowych  
l 2 cebule
l pieprz

Mięso opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, rozetrzeć z majerankiem i olejem. Marynatą posmarować mięso. Oprószyć pieprzem. Wstawić na 48 godzin do lodówki. W tym czasie szynkę kilkakrotnie obrócić.  Po wyjęciu mięso natrzeć solą zmiękczającą. Mocno obwiązać nicią, jednocześnie wsuwająć pod nią listki laurowe. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Szynkę włożyć do rękawa do pieczenia. Do środka wlać kilka łyżek wody i dodać ćwiartki cebuli. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 240°C. Potem temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec jeszcze 1,5 godziny. Z ciepłej szynki usunąć liście laurowe i odstawić ją do wystudzenia.