SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • szklanka ryżu
  • 6 łyżek pokruszonego makaronu nitki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 szklanki bobu świeżego lub mrożonego
  • 3 szklanki bulionu wołowego z kostki
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki słodkiego białego wina
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1/2 pęczka natki
  • po 1/4 łyżeczki imbiru, cząbru, estragonu, ew. kminku
  • sól, pieprz

Rodzynki opłukać, zalać winem. Olej rozgrzać na patelni. Makaron wrzucić na gorący olej, prażyć ok. 2 minut, aż stanie się ciemnozłoty.

Bulion zagotować, dodać makaron, wsypać ryż, wrzucić bób, przyprawy, szczyptę soli i pieprzu, gotować do miękkości  (ok. 20 minut), aż ryż wchłonie wywar.

Rodzynki wraz z winem wrzucić do ryżu na 2-3 minuty przed końcem gotowania, wymieszać (jeśli potrawa jest zbyt rzadka, jeszcze chwilę pogotować). Zdjąć z ognia, wsypać parmezan, wymieszać. Natkę opłukać, posiekać. Potrawę przełożyć do miski, posypać zieleniną.

Rada: tak przyrządzony ryż jest samodzielną potrawą, ale można go też potraktować jako dodatek do mięsa, np. do wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym.