● 3 kromki białego chleba
● 3 ząbki czosnku
● 4 łyżki oliwy
● 1/2 kg pomidorów
● po strąku kolorowej papryki
● ogórek
● cebula
● 2 łyżki octu z sherry lub octu winnego
● sól, pieprz

■ Kromkę chleba pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni bez tłuszczu. Czosnek zetrzeć w moździerzu z dodatkiem soli. Pozostały chleb połamać na kawałki i dorzucić do czosnku. Dolewać oliwę, miksując, aż do otrzymania jednolitej pasty. Odstawić na 30 minut.
■ Warzywa umyć. Papryki oczyścić. Cebulę obrać. Z ogórków usunąć nadmiar pestek. Pomidory sparzyć, obrać i usunąć pestki. Jedną trzecią warzyw (z wyjątkiem pomidorów) pokroić na małą kostkę. Pozostałe utrzeć na papkę (można zmiksować, ale zupa będzie rzadsza) z pastą czosnkową. Całość przetrzeć przez sito. Dolać ocet oraz pół litra wody mineralnej. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
■ Przed podaniem jeszcze raz wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem.
■ Podawać z pozostałymi warzywami i grzankami.