Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1–2 łyżki kakao
  • sok z cytryny

Ciasto:

  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • ok. 100 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • masło do formy

Krem:

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 10 dag masła

Dekoracja:

  • gotowa polewa czekoladowa

Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzony biszkopt nasączyć przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny. 6 białek ubić na sztywną pianę i dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier. Połączyć z pokrojonymi Prince Polo, orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Masę wylać do natłuszczonej formy, piec ok. 20 minut w 170°C. Ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć i dalej ucierając, dodawać masę żółtkową. Na nasączony biszkopt kakaowy wyłożyć najpierw krem maślany, a potem ciasto z Prince Polo. Lekko docisnąć. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu. Polać nią ciasto. Schłodzić je w lodówce.