1. W tańcu daj się prowadzić

Na parkiecie równouprawnienie nie obowiązuje. Nawet jeśli twój partner nie dorównuje ci umiejętnościami tanecznymi, pozwól, żeby to on tobą kierował. Parkiet to jedno z ostatnich miejsc, gdzie mężczyzna jest  w stu procentach rycerzem. Prosi kobietę do tańca, roztacza nad nią opiekę, obowiązkowo odprowadza na miejsce. Gdy skończy się utwór, pod żadnym pozorem nie może zostawić partnerki samej na parkiecie. Jeśli para w tańcu potrąci inną parę, przeprasza zawsze mężczyzna. Pierwszy taniec powinien zatańczyć z osobą, z którą przyszedł. Potem może poprosić do tańca inną panią,  nie musi pytać o zgodę jej partnera  – byłoby to nietaktem wobec kobiety.

via GIPHY

 

2. Jak elegancko pić szampana?

To, w jaki sposób trzymamy w dłoni szampankę, ma wpływ na smak trunku  – mówią sommelierzy. To także kwestia elegancji – dodają fachowcy od savoir-vivre’u.  Przypomnijmy zatem główną zasadę: kieliszek, podnosząc do ust, trzymamy za nóżkę. Dotyczy to zwłaszcza szampana i białego wina – trunków, które podaje się schłodzone. Dzięki temu ciepłem dłoni nie zmienimy ich temperatury, a pośrednio też smaku. I co jest równie ważne  – nie zostawiamy odcisków palców na szkle. Kieliszek trzymamy za nóżkę, także nalewając wino. Powinien on być lekko pochylony, żeby trunek powoli spływał po ściance. Szampan i wina musujące najlepiej smakują w kieliszku wąskim i długim, zwanym fletem. Jego kształt pozwala się cieszyć aromatem wina i widokiem bąbelków.

via GIPHY

Zobacz także:

 

3. Na chodniku także  obowiązują zasady ruchu

Choć zwykle nie przywiązujemy  do tego wagi, strona chodnika albo alejki, którą idziemy, ma znaczenie. Zgodnie z zasadami savoir-vivre’u i przez analogię do ruchu drogowego powinniśmy poruszać się prawą stroną. Mężczyzna w towarzystwie kobiety idzie od strony ulicy, czyli od strony mniej bezpiecznej. Dzięki temu chroni partnerkę przed ewentualnym ochlapaniem przez samochody. Jeśli trzy osoby idą obok siebie, najważniejsza z nich zajmuje miejsce w środku.

 

4. Gdzie odłożyć torebkę, gdy jesteś w restauracji?

Na stole zdecydowanie nie, szczególnie  jeżeli jest to duża torba – będzie przeszkadzać w konsumpcji i rozmowie. Na podłodze?  Większość z nas woli jej tam nie kłaść (z powodu przesądu o uciekających pieniądzach  albo ze względów higienicznych). Powieszona na oparciu może przeszkadzać innym  gościom i obsłudze. Poza tym tracimy ją  z oczu. Torbę najlepiej odłożyć na krzesło obok, oczywiście jeśli jest wolne. Małą kopertówkę można także trzymać na kolanach.  Serwetkę należy wówczas położyć na torebce, nigdy odwrotnie – nie torebkę na serwetce.  

via GIPHY

 

5. Kawior – danie na specjalne okazje

Podany nawet w niewielkiej ilości, doda splendoru każdemu przyjęciu. Kawior serwuje się schłodzony, w szklanych misach. Skropiony cytryną nakłada się na mały kawałek pieczywa – uwaga – nie rozsmarowując, bo rozsmarowany nie tylko fatalnie wygląda, także źle smakuje. Do kawioru czarnego najlepszym dodatkiem jest szampan lub – po rosyjsku – schłodzona wódka. Do czerwonego zaś pasuje lekkie, białe, wytrawne wino.

 

6. Duży kłopot z małą łyżeczką

Aromatyczna kawa, delikatna kołderka bitej śmietany, odrobina cukru i cynamonu. Wystarczy zamieszać i... co zrobić z łyżeczką?  Odłożyć ją na spodek filiżanki tak, aby leżała na nim cała. Zdarza się nam kłaść ją w taki sposób, że jedynie główka opiera się o talerzyk. To niezbyt eleganckie, poza tym jest ryzyko, że kropla kawy spłynie po trzonku i zabrudzi obrus. Niektórzy smakosze cappuccino z upodobaniem zjadają łyżeczką bitą śmietanę, którą kawa jest udekorowana. W domu przy śniadaniu, na spotkaniu z przyjaciółką w niezobowiązującym miejscu – proszę bardzo, można nawet dyskretnie oblizać łyżeczkę. Ale na przyjęciu w większym gronie, podczas spotkań biznesowych czy w eleganckiej kawiarni lepiej tego nie robić.

via GIPHY