Nic tak bardzo nie frustruje jak odkrycie, że produkt, który akurat chciałyście użyć do przygotowania obiadu stracił właśnie datę ważności. Co wtedy robicie? Zazwyczaj wyrzucacie jogurt/makaron/mięso do kosza i tak robi 91% badanych konsumentów. Najnowsze badania amerykańskich naukowców z Kliniki Żywienia w Cleveland dowodzą jednak, że istnieje kilka typów produktów, które można śmiało spożywać nawet po upłynięciu daty ważności.

Poniżej przedstawiamy listę 5 najbardziej popularnych:

1. MLEKO

Mleko powinno być zdatne do spożycia do trzech dni po dacie ważności. Trzeba je tylko cały czas trzymać w lodówce.

2. JAJKA

Można je gotować od dwóch do pięciu tygodni od kupienia. Ważne, żeby trzymać wytłaczankę wgłębi lodówki, nie w kieszeni na drzwiczkach, ponieważ tam temperatura jest wyższa.

3. MAKARON

Makaron w opakowaniu można spożywać od roku do dwóch lat. Nawet jeśli upłynęła data ważności. Jeśli więc lubicie spaghetti i włoską kuchnię - nie wyrzucajcie pochopnie pasty!

4. MASŁO

Masło można trzymać w lodówce dwa-trzy tygodnie. Margarynę do 6 miesięcy.

5. MIĘSO

Gotowane i przetwarzane ma dłuższą datę spożycia niż surowa opcja. Nieotwarte mięso można trzymać w lodówce nawet tydzień. Po otwarciu należy je wykorzystać w kuchni do czterech dni.

JAK PRZECHOWYWAĆ SEZONOWE WARZYWA?

JAJKA - JEŚĆ CZY NIE?